2017. július 03. 07:21 - HDR Team

A vadon szava, avagy mi vár rád a HDR Wild-on

vadoncc_img_9964.jpg

Egy barátom megkérdezte, „Andris milyen lesz ez a Wild dolog? Fokozzátok a Base-t?” Jól gondolom, hogy ez a kérdés sokakban felmerült? Azt tudom rá válaszolni, amit a barátomnak is. Nem lesz könnyű. Azt ígérhetem, amit Sir Winston Churchill: „Erőfeszítést, verítéket és könnyeket!” Jó tudom az eredeti Churchill idézet, vérrel kezdődik, de erről azért nincs szó esetünkben. Az EVK (erőfeszítés, veríték, könny) kombinációt viszont meg merem ígérni. De azt is, hogy annak a 12 km-nek a végén a célban olyat fogsz érezni, amit még soha, úgy fogsz a kutyádra, a legjobb társadra nézni, mint még soha, úgy öleled, mint még soha. A harc könnyei pedig örömkönnyekké változnak a célban, amikor a nyakadba kerül az érem. Szóval a HDR Wild név választása nem egy másnapos reggel vagy a véletlen műve. A Wild valóban vad lesz. Ezért kérünk, mérd fel nevezés előtt a kutyád és önmagad képességeit is. A HDR továbbra sem lesz angolkisasszonyok teadélutánja Light Dog Race-re átkeresztelve. Ezután is kemény kihívásra kell számítani és ez fokozottan igaz a Wild esetében. A Base belépő a HDR világába, az alap, a kapu, a bázis. Hogy egy katonai hasonlattal éljek, bocs, a Bázisból indulunk bevetésre…, de attól még a bázison is kemény az élet.

Jó-jó, mondhatod erre joggal, de basszus odáig el is kellene jutni, hogy beérjek a célba 12 km után, és szétvessen az öröm. Igazad van, ez az írás ehhez próbál segítséget nyújtani, kiegészítve ezt a bejegyzést, praktikák következnek a 12 km 22 akadály alias Wild legyőzősére, na, jó a következő Base-en is tudod majd hasznosítani az itt leírtakat. Így a második verseny után összegyűlt pár tapasztalatunk, amikre érdemes részletesen is kitérni.

vadoncc_img_0207.jpg

„Fussak aztán annyi elég, igaz?”

Igaz, a fenét! A HDR nem csak erről szól, hogy gyorsan és kitartóan futsz. Persze előny, ez kétségtelen, de nem elég. Szándékosan nem térek ki a futó technikákra most. Sok jó cikket találsz a neten, szaklapokban az emberi futásról. Kutyával futni sem ördöngösség az önállóhoz képest, de ezért kicsit más műfaj. Éppen ezért tervezzük profi futó szakemberek és kiképzők megszólaltatását itt a blogon hamarosan. Sok mindenről lesz szó, de ezt olyanokra szeretném bízni, akik nálam jobban értenek a témához.

Amit viszont én tudok tanácsolni: Ismerd meg a kutyádat! Sokszor írtam le, és még sokszor fogom, mert nem lehet elégszer. A kulcsszó a futáson kívül: kutyaiskola. Ha megnézed a HDR Falkákat, nagy részüket kiváló kiképzők, tapasztalt szakemberek, kutyaiskola közösségek alapították, akik pedig nem szakemberek ők is járnak suliba, tudnak ajánlani kiképzőket, iskolákat a környéken. Rengeteg jó suli van az országban, ahol segítséget tudsz kapni olyanoktól, akik már teljesítették a Base távját, így ismerik a HDR stílusát, jellegét. Vagy ha nem is hallottak róla, elmondod mit szeretnél elküldeni nem fognak, legjobb tudásuk szerint segítenek majd. Ha a környékeden keresel kutyaiskolát, amúgy én szívesebben hívom emberiskolának, és tanácstalan mert nincs még a lakhelyeden HDR Falka, írj nekünk, segítünk.

Fontos, hogy ismerd a kutyádat, hiszen a HDR pályán olyan szituációkba fogtok belekerülni, amivel még nem találkoztatok, az a Wild-ra különösen igaz lesz. Jó ez kicsit önellentmondás. Hogyan ismernél egy helyzetre adott reakciót, amikor azzal a pályán találkoztok először? Erre kicsit később választ adok. Ezekben a helyzetekben neked kell döntened, Tiéd a felelősség. Kihagyod az akadályt és guggolsz? Ölbe veszed a társad és átsegítetted? Átcsalod egy kis juti falival? Ezt senki nem mondhatja meg kívülről, sem én, sem más. A póráz és döntés a Te kezedben van.

vadonp1011247.jpg

„Jó, de honnan tudjam, mikor hogyan segítsek neki? Minden akadály más!”

Igen, mindegyik más, látszatra, de vannak sémák, amiket majd mindegyiknél tudsz alkalmazni. Nézzük a klasszikus pontot, a vizes akadályokat, mivel ez fontos része a pályáinknak különböző variációkban fogsz vele találkozni a jövőben is. Érdemes kitérni rá, mert úgy láttam ez okozza a legtöbb fejtörést. Végig megyek a főbb reakciókon, amit tapasztaltam nálatok és a saját kutyáinkon is és igyekszem tanácsot is adni a megoldásra.

1, „Víz, víz, víz! Jaj, de jó, én bele oda azonnal”

A kutyád szereti a vizet, örömmel landol az árokban, ideális verzió. Nem is kell sokat beszélni róla, csak arra vigyázz, amikor a kis társad beránt maga után, ne essél túl nagyot.  

2, „Jé, ez mi, ilyet még sosem láttam.” ill. „Jártam már itt, de nem emlékszem mi a fene is ez, kicsit olyan, mint egy folyó vagy tó, amit imádok, de mégsem.”

Ekkor kicsit nehezebb dolgod van. Ilyen esetekben láttam már satufék, kutya megáll, gazdi már a mellig a vízben helyzeteket. Itt jönnek az egyedi megoldások, a variációk egy témára, amik felmerülhetnek.

- Juti fali.

Nem rossz, de vajon mire előveszed a vízhatlan tartóból mennyi idő telik el? Ha nem sietsz, jó megoldás.

- „Lécci, lécci, gyere már be! Okos vagy, bravó.” kombinálva juti falival

A szép szó segít és a juti fali is, jó megoldás lásd fent. És igen ne nevess, azért írtam, külön mert láttam már gazdit, többször több helyen, aki nem kombinálta a jutalom falatot kedves bíztató, dicsérő szavakkal. Simán úgy gondolta, elég, ha kutya szájába tömi. Nem elég. És hol tartunk ismét? Igen, kutyaiskolának álcázott emberiskolánál, ahol a helyes dicséretet és jutalmazást is meg lehet tanulni.

- „Azonnal gyere be, te, köcsög, mert széjjeltéplek, de azonnal!” 

Én biztosan nem mennék. Ismeretlen, fura szitu, és még le is csesznek, megfenyegetnek. „Hülye vagy, felőlem ott rohadsz meg a vízben állva, én mentem haza, csá”. Szóval ezt annyira nem javaslom.

- Kérdés nélkül behúzás, berántás, belökés.

Hát, ezt nagyon meg kell gondolni. Simán, kiválthatod azt a reakciót, hogy egy életre megutálja a helyzetet és akár a vizet is, sőt… Nagyon kell ismerned a kutyádat, hogy ilyet csinálj, én nem is ajánlanám, de… Igen, itt a de. Egy személyes példa: Ronin esetében két variáció van. Vagy egyből ugrik bele és hiper-szuper a víz, vagy ez a „haggyá mán, ehhez nincs kedvem” fékezés. Előfordult már, hogy behúztam, ekkor rájött, hogy „jé, ez víz ezt szeretem” és nem volt semmi gond. Megy tovább mintha mi sem történt volna. Roninra amúgy is mindig jellemző volt egy kis királykisasszonyos hiszti, még aktív szolgálatunk alatt is löktem át helyzeteken, nála működött. Sok kutyánál ezt láttam egyébként, mire kijött a vízből már el is felejtette, hogy be lett húzva, tolva, lökve oda. Ha ilyet teszek az az én döntésem, ahogy a Tiéd is, hogy megteszel-e ilyesmit. Ami fontos kívülről senki ne ítélje meg, hogy amit Te tettél jó vagy rossz a kutyának. Könnyű kívülről ítélkezni. Főleg az ne tegye, aki a HDR pályára nem megy fel, fotel szakértőnek lenni nagyon könnyű egy videó alapján vagy a pálya széléről. Összefoglalva nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás, és jól gondold meg, hogy alkalmazod-e. Sokkal jobb inkább a következő.

vadonp1012481.jpg

Nem, nem az, hogy a sárban fekszünk a kutyánk mellett hanem:

- Ölbe vevés, avagy de nehéz vagy kis kutyám!

Ha a szép szóval és a juti falival nem érsz célt, ez lehet a legjobb módszer. Bemész a vízbe, ölbe veszed finoman vízbe rakod és már csak a kijutásnál kell segíteni, ha nem megy egyedül. Nagyon ritka az olyan kutya, aki nem élvezi a vizet, de ha mégsem, akkor átviszed végig. „Jó, de mi van, ha nem hagyja magát ölbe venni?” Igen, előfordulhat, hogy van olyan kutya, akinek az ölbe vevés idegenebb szitu, és nagyobb gondot okoz mint maga a vizes árok. Megoldás? És már hallom a rutinos olvasók kórusát: ”Tuuudjuk, kutyaiskola…” Pontosan.   

3, „Jaaaj, vége a világnak, úgy félek mi lesz” avagy a pánik a köbön.

Szándékosan a végére hagytam az verziót, ami a legrosszabb reagálás. Ismét a kutyád viselkedésének, személyiségének ismerete kerül előtérbe, tudnod kell felismerni a félelmi reakció által kiváltott viselkedést. Meg kell tudnod különböztetni a fenti helyzetektől, ami nem mindig könnyű. Igen, eltaláltad: kutyaiskola

Ne felejtsd el első a kutya! Ha végképpen nem megy, váltsd ki 30 guggolással az akadályt. Bár egy HDR versenyen kicsit ciki tisztán a célba érkezni, de a kutyád érdekében bocsánatos dolog.

vadonp1011308.jpg

„Okés, megvan a víz, de mi van a többi akadállyal?”

Mint írtam ezekre jók lehetnek a sematikus megoldások. Tudnod kell alkalmazni őket nemcsak a vizes akadályoknál, a többinél is, de nyilván kicsit azokhoz igazítva. Lehet, hogy a kutyád örömmel ugrik a vízbe, de a lépcsővel gondjai lesznek. De ugyanakkor tudnod kell eltérni a sémáktól is. Fura mi? Improvizálj! Mi értek az alatt? Látod a reakcióját, ismerd fel, mit akar üzenni, és cselekedj annak megfelelően. Lesz, ahol Te segíted őt, lesz, ahol ő téged.

Most oldanám fel az önellentmondást, amit feljebb említettem. Ismerned kell a kutyádat és egyes szitukra adott reakcióit, mi pedig azon dolgozunk, hogy ez az ismeret bővüljön és a pálya legyőzése utána még jobban ismerjétek egymást. Vagyis direkt olyan helyzetbe teszünk Titeket, amiben kiderül, hogy valóban ismeritek-e egymást. Megtudjátok van-e hova fejlődni. Elárulom, mindig van, szerintem. Gondoltad volna, hogy profin kiképzett kutyáknak gondot okoz úgy belemenni egy vizes árokba, hogy az ráccsal van fedve? Mi sejtettük. Egyik akadály kialakítása sem hasra ütés következménye hanem tudatos tervezésé, mert gondot akarunk okozni. Gondot amit nektek meg kell oldani.

Kihívás elé állítunk Titeket. Olyan út elé, amely kihívással, erőfeszítéssel, verítékkel és könnyekkel van kövezve, de akarattal a mélyebb ismerethez és az összekovácsolódáshoz és persze büszkeséghez vezet. Ha a Base után úgy gondoltad, hogy új dolgokat tudtál meg a társadról ez a Wild-ra halmozottan igaz lesz.

A már ismert akadályok sora bővülni fog, jó, nem volt nehéz kitalálni 16 meg 6 az 22. Tehát 6 új akadállyal fogsz találkozni. Hallom a kérdést: És ezek milyenek lesznek? Nem csak erőre, szívósságra lesz szükség, hanem ügyességre, leleményre és problémamegoldó képességre is. Viszont továbbra sincs szükségetek speciális kiképzésre a teljesítéshez. De edzésre igen, szint idő a Wild távján sincs, megvárunk nyugi, viszont erre rá kell készülni, testileg és lelkileg is. Inkább lelkileg ajánlom. Közhely sokat mondják, de tapasztaltból tudom alátámasztani. Tényleg minden fejben dől el. Ha akarod sikerülni fog, ha nem adod fel legyőződ magad. Azt hiszed nekem majd a júliusi Spartan Beast több mint 20 kilométerén és 30+ akadályán az edzettségem fog segíteni? A francokat. Az akaratom visz majd be a célig.   

„Na és mi van két akadály között”

Mi lenne? Futás. Na, jó vegyük komolyan. Itt is ugyanúgy kell figyelned a kutyád jelzéseire. Mennyire fáradt, igényel e pihenést, egy kis frissítést árnyékban. Ahogy egyik barátom fogalmazott:”Magamat túl hajthatom, a kutyámat nem.” Tehát figyelned kell rá, ahogy magadra is. A saját tested jelzéseit sem hagyhatod figyelmen kívül! Fontos, hogy ezeket az intelmeket az edzések folyamán is tartsd szem előtt! Nyár van, ne felejtsd el. Inkább fussatok hajnalban vagy este. Vigyél magaddal vizet. Tudom millió helyről hallod, de nem lehet elégszer elmondani. Hidratálj! Ne csak Te! Fifikét se felejtsd ki! E témában is sok profi cikket találsz, nem ragozom. Ha pedig annyira kánikula lesz, mint a napokban, amikor írok, hagyd otthon, a hatból csak két lábbal menj futni. Nem fog haragudni a társad, ha a szobában kell hűsölnie. Rád pedig rád fér nélküle is. Honnan tudom? Mindig ránk fér az edzés, rám legalábbis biztosan.  

De vissza a Wild-hoz…Van olyan kutya, aki miután röhögve lefutotta a 12 kilcsit, rád néz és azt mondja:”Lécci, menjünk még egy kört!” Viszont van olyan is, akinek megy a táv, de szakaszosan pihennie kell. És ne felejtkezzünk el azokról akik ha meglátják a rajt kaput elalszanak…Neked kell felmérned a kutyusodnak való-e a Wild. Mert azt már felmérted, hogy neked való e igaz?  

„Ha csak a Base-t teljesítettük és nem megy a Wild akkor gyengék vagyunk?”

A nagy francot! Ezt gyorsan felejtsd el! A Base teljesítése nagyon nagy dolog! Legyél büszke magatokra, van mire. Azt a 6 km és 16 akadályt legyőzni nem volt hétköznapi teljesítmény. Sokszor hangsúlyozom, mindenkinek más megméretetés a kemény, és ahány ember annyi mérce. Van, akinek a Base olyan, mint másnak a Brutal, ami még csak tervező asztalon létezik. Nem vagyunk egyformák. A teljesítményt mindig magadhoz mérd, ne máshoz. De persze senki nem tilthatja meg neked, hogy egyre magasabbra és magasabbra tedd azt a lécet, amit már egyszer megugrottál. Ez a te mércéd, Te vagy a mérce. Hidd el, már a Base éremmel a polcodon kihúzhatod magad. Viszont ha hív a vadon szava az ellen nincs orvosság, menni kell… Szeptember 2.-án találkozunk!

2016-07-17_2032402o4b.jpg

Jó felkészülést! Sok sikert! 

Hat láb, két szív, egy büszkeség!

Írta: Púza András

Köszönjük a képeket CyberCat Photo és Osváth Gábor! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyakemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5712637471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása