2017. augusztus 29. 09:00 - HDR Team

Korgó gyomorral nem megy a futás

– avagy hogyan tápláld okosan négylábú sporttársadat, hogy ő húzzon fel téged a dombra

 hills_akadaly.jpg

A kutyák helyes táplálása kimeríthetetlen téma. Hiszen az anyagcsere iszonyatosan bonyolult folyamat. Ráadásul minél többet tudunk róla a táplálkozástudomány fejlődésének köszönhetően, annál többször kell felülvizsgálnunk eddigi szokásainkat, és tagadhatatlan, hogy a pillanatnyi divatok és trendek is befolyásolják elképzelésünket a „helyes”-ről.

Mi is következik ebből?

  • Hogy ez a cikk nem lehet más, mint „alapozás”, első lépés a tudáshoz. Biztos, hogy folytatni fogjuk ezt a témát, minden szempontból körbejárjuk majd a kérdést. Személyes tapasztalatokat is megosztunk, és megvilágítjuk majd az egyes táplálási szokások mögött álló hiteket és tényeket.
  • És hogy bármilyen irányzat, elképzelés vagy hír kelti fel a figyelmedet, bármiről is gondolnád, hogy az lesz a legjobb megoldás kutyád számára, légy objektív, nehogy teljesen tévútra tévedj. És mindig több forrásból tájékozódj!

Minket most dr. Földes Emília, a Hill’s magyarországi tudományos munkatársa vezet be a helyes kutyatáplálás alapjaiba, és természetesen a sportoló kutyák extra szükségleteire is rátérünk.

Mielőtt a tényeket leszögeznénk, érdemes kiemelni, hogy újabban számos különböző elmélet kering a kutyatartók körében. Bár ezek közül – szerencsére – egyik sem teljesen téves, de sajnos egyik sem teljesen igaz. Ennek az az oka, hogy a legtöbben – nézz magadba, és mondd, hogy rád ez nem igaz – csak felszínesen tájékozódnak sokszor ellenőrizetlen internetes forrásból, sokszor csak az igazság egyik – nekik tetsző – felét hallják meg. Vagyis ugyan nem lehetetlen bármelyik elméletet helyesen alkalmazni, de csak az alapok ismeretében, és azokat figyelembe véve. Az egyik legnagyobb hiba például, amikor egy másik faj táplálkozási szükségletét egy az egyben rávetítik a kutyáéra, és a szerint táplálják. A kutya nem farkas, de nem is ember, nem vadászik, de nem is szabad ugyanazt a menüsort adni neki, mint amit a család eszik.

A kutyáknak is ugyanarra a 6 alap tápanyagra van szüksége egyébként, mint az embernek, de az ördög a részletekben rejlik: nem ugyanolyan arányban. A helyes táplálás első lépése, hogy tudjuk, hogy kutyánknak melyik anyagból pontosan mennyire van szüksége. A második pedig, hogy tudjuk az általunk választott táplálékban melyikből mennyi van. Vagyis ne csak azt nézzük, hogy hány kalória van benne, mert az csak az energiát mutatja, hanem azt is, hogy minden tápanyag benne van-e, ami a szervezet normális működéséhez szükséges.

Melyikből mennyi?

Víz

A kutyáknak kb. 50 ml vízre van szükségük testsúly-kilogrammonként. (Lásd a hidratálásról szóló cikkünket.) Ez persze változhat a mérettől függően. Tehát nem baj, ha egy 60 kg-os kutya nem iszik meg 3 liter vizet egy nap, egy kistestű kutyusnak viszont arányaiban többet kell innia.

Szénhidrát

A szénhidrátra szükség van, mert energiát biztosít, felelős a szervezet hőellátásáért. A szénhidrátoknak az energiaraktározásban is szerepük van, ugyan nem ebben a formában, hanem zsírokká átalakulva tárolja őket a szervezet. A rostok – a zöldségek és a gyümölcsök – is fontos szénhidrátok. Fontos szerepük van a normál bélműködés fenntartásában. A túl gyors bélműködést lassítják, a túl lassút gyorsítják. Már csak az a kérdés, hogy hogy jutnak a rostokhoz a kutyák, ha nem esznek zöldséget és gyümölcsöt? Egyrészt simán lehet nekik adni, van, amelyik szereti. Másrészt a táplálkozás útjai kifürkészhetetlenek: a hiénák például az elejtett növényevő állatok beleiben található rostok maradványait fogyasztják. Vagyis a vadon élő állatok is esznek növényi eredetű táplálékot, csak épp nem teljesen zöld formában… Bár a minimum szénhidrát szükségletről csak vemhes és szoptató kutyáknál beszélhetünk (23%), de általában 30-60%-ban adható a kutyáknak szénhidrát. Jó, ha ennek legalább 3-5%-a nyers rost.

Fehérje

A fehérjéknek is az energiatermelésben van a legnagyobb szerepük, és a szervezet saját fehérjéit építi meg belőlük. Fontos azonban, hogy emészthetőek legyenek, nagy legyen a biológiai értékük, vagyis nagy részük hasznosuljon. A fehérjék közül a tojásnak van a legnagyobb a biológiai értéke, ezt vesszük 100-nak, és ehhez viszonyítjuk a többit. A kutya napi fehérje szükséglete sok mindentől függ, például életkortól, a fiziológiai állapotától, az aktivitásától is, de a felnőtt kutyánál általában 25%-ra tehető.

Zsír

A zsírokat azonnali energiaforrásként is használja a szervezet, bizonyos vitaminok csak zsírban oldódnak, és zsír formában válik raktározhatóvá az energia. A napi szükséglet 10% körüli.

Ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok

A kutya szervezetében lejátszódó folyamatokhoz, az immun- és a hormonrendszerük működéséhez szükségesek.

A tápanyagok ideális aránya folyamatosan változik, ahogy növekedik a kutya, vagy életmódot vált, ezért a helyes arányokat folyton újra kell kalibrálni.

Energiaszükséglet

Az energiaszükséglet nagyon sok mindentől függ, például a fajtától és a kortól, de attól is, hogy hol tartjuk a kutyát: kint vagy bent, mennyire stresszes a környezet, ivartalanított-e az állat stb.. Ezekben a különböző élethelyzetekben is két típusú energiaszükségletről beszélhetünk: a nyugalmi és a napi energiaszükségletről. Nyugalmi energiaszükségletnek azt a minimumot nevezzük, ami az életben maradáshoz kell mindenféle aktivitást leszámítva. A napi energiaszükséglet a nyugalmi energiaszükségleten felüli teljes energiaszükségletet jelenti.

energiaszukseglet.png

Emészthetőség

A táplálék kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a kutya sohasem tudja a teljes (bruttó) energiamennyiség 100%-át felhasználni. Ennek egy része csak áthalad a szervezeten. Az emészthető energiának is csak egy része metabolizálható (használható fel energiaként), a többi a vizelettel, a hőtermeléssel és gázokkal távozik. Nettó energiának azt a részt nevezzük, amely a létfenntartáshoz és a termeléshez szükséges energiaként megmarad. (Termelés: az aktív sportoló kutyáknál az extra mozgást jelenti, a tojóknál a tojásrakást, a teheneknél a tejtermelést.) Minél emészthetőbb egy táplálék, annál nagyobb mennyiséget tud a kutya felhasználni belőle. Ezt a széklet mennyiségéből is kikövetkeztetjük: minél kevesebb, annál emészthetőbb a táplálék. Minél emészthetőbb, annál kisebb mennyiséget kell neki adni, ahhoz, hogy elég energiához jusson.

Táplálási formák

A táplálék energiatartalma és összetétele határozza meg, hogy milyen mennyiséget kell belőle adni a kutyusoknak. Ezt több fajta táplálékból is biztosítani lehet: kész tápból, a gazda által készített eledelből és akár a nyers táplálékból is. E módszerek közül mindegyiknek van az előnye és hátránya is. A kész tápok vitathatatlan előnye, hogy nincs vele dolgunk (azon túl, hogy megvesszük), továbbá a megfelelően kiválasztott teljes értékű, tökéletesen kiegyensúlyozott tápok tartalmazzák mindazt, amire kutyáinknak szüksége van. De figyeljünk arra, hogy hogy reagál kutyánk a vásárolt tápra: élénkebb vagy éppen fáradékonyabb, többet enne belőle, sokat ürít, változik a szőrzete, hízásnak indul? Ha gyanús jeleket tapasztalunk: váltsunk! Az általunk készített ételeknél sokkal több a munka, és nagyon sok számítást igényel, hogy betartsuk a helyes arányokat, ráadásul a főzéssel nagyon sok vitamint elveszítünk. A nyers etetésnél pedig fennáll az a veszély, hogy bizonyos tápanyagokhoz - például kalciumhoz – nem jut hozzá a kutya, ráadásul ezzel nagyon nagy a fertőzésveszély.

A nyers táplálás pártolói azzal érvelnek, hogy a farkas is így táplálkozik, amelynek génállománya csak 0,2%-ban tér el a kutyáétól. Igen ám, de a farkas biztos, hogy frissen fogyasztja el a kiválasztott prédát. Míg a kutya nem igazán tudja, hogy amit eszik, az honnan származik, hogy tárolták stb.

Hány alkalommal egyen a kutya?

A kölyökkutyák naponta többször esznek, eleinte három óránként, aztán napi négyszer, féléves korukra ez két alkalomra csökken. A felnőtt kutyáknak napi egyszeri etetés elegendő. Vizet folyamatosan biztosítsunk.

Szoktatás

Vigyázni kell, hogy a gazda fegyelmezetlensége vagy következetlensége miatt a kutyánál ne alakítsunk ki rossz szokásokat. Ugyanis a kutya azt fogja megszeretni, amihez hozzászoktatják. Ha a gazda nem kezdi el asztali falatokkal elkényeztetni, akkor nem fogja ezt igényelni, és megeszi a tápot. A kutyáknak pedig egyáltalán nem fontos és nem szükséges az olyan változatosság, mint nekünk embereknek. Ha a táplálékot megfelelően választottuk ki, és látszik a kutya egészségi állapotán, hogy jól működik a választott táplálék, akkor nyugodtan adhatjuk mindennap ugyanazt.

hills_sator.jpg

Aktív kutyák táplálása

Az energiaszükséglet jelentősen változik az aktivitás függvényében. Például már az álláshoz is 40%-kal több energiára van szükség, mint a fekvéshez. Tehát egyszerűen nem tudjuk kihozni négylábú sporttársunkból az optimális teljesítményt, ha csak az életkorát, fajtáját vesszük figyelembe a táplálásakor. Nekik több energiára van szükségük, amit nem a mennyiség, hanem az energiasűrűség növelésével érhetünk el. Ez arra utal, hogy egy grammban mennyi energia van, és hogy mennyire emészthető és metabolizálható. Ezt a zsír szintjének az emelésével tudjuk elérni, mert egy gramm zsírban 2,5-szer annyi kalória van, mint egy gramm fehérjében vagy egy gramm szénhidrátban. A sprinter kutyáknál azonban csak kevesebb plusz energiára van szükségük, de a hosszútávfutóknak, például a Wild versenyzőknek, akiknél az állóképesség a fontos, intenzívebben kell növelni az energia-bevitelt. Jó, ha a plusz zsírok könnyen emészthető, rövid szénláncú zsírok. Ilyen adalékok – Omega-3 és -6 zsírsavak – találhatók a Hill’s aktívan sportoló kutyák számára kifejlesztett ízületvédő tápjában is. Ezek ellensúlyozzák a porcbontó enzimek káros hatásait is.

Milyen a jó kész táp?

Ha egy tápon azt látjuk, hogy minden életszakaszban teljesen kiegyensúlyozott táplálást biztosít, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem jó. Hiszen tény, hogy kutyánknak minden életszakaszban másra van szüksége. Tehát a jó tápoknak a fajtának, kornak, aktivitásnak, tartási típusnak, egészségi állapotnak megfelelő energia- és tápanyagszükségletet kell biztosítaniuk, vagyis különbözniük kell. A jó táp hiteles tájékoztatást ad a gazdának az összetételről, melyet gondosan állítottak össze. Jó, ha közelít a természeteshez: nem tartalmaz mesterséges ízfokozót, színezéket, és kevés só van bennük. Végül, de nem utolsó sorban jó ízű, és szeretik az állatok.

Dr. Földes Emília szerint a Hill’s ezeknek az elveknek a betartásával fejleszti táplálékait, melyre a legmodernebb kutatási módszereket alkalmazza, például a nutrigenomikát. Ennek során azt vizsgálják, hogy a különböző tápanyagok és tápanyag-kombinációk, hogyan befolyásolják a gének expresszióját. Ma a Hill’s az egyetlen kutyatápgyártó, amelyik ezt a technológiát használja, és világelső volt a gyógytápok gyártásában is. Állatorvosi tápsoruk számos betegség esetén segít a diétában. A normál tápsoron belül pedig megtalálhatjuk az életszakaszok és a méretek szerinti táplálás mellett az egészségmegőrző tápokat is, mint a sportoló kutyáknak kifejlesztett Mobility és High Performance. A Hill’s ráadásul 100%-os ízgaranciát biztosít. Vagyis hogyha egy tápot megbontanak, és 10%-nál kevesebb hiányzik a zacskóból, mert nem eszi meg az állat, akkor visszaveszik. Nekik ugyanis számít a kutyák véleménye.

hills_sator2.jpg

Reméljük, cikkünkkel segítettünk eligazodni a helyes kutyatáplálás információ dzsungelében, de ha elbizonytalanodnál, kérhetsz segítséget! Fontos, hogy az állatorvosok is tájékoztassák a gazdikat a helyes táplálás alapelveiről, mert ezzel nagyon sok betegség megelőzhető lenne, például nagyon sok bőrbetegség vagy az elhízás, a cukorbetegség, vesebetegség, és meg lehet hosszabbítani az élettartamot. De ha gyorsan szeretnél választ kapni a kérdéseidre, szeptember 2-án a Wildon is találkozhatsz a Hill’s szakértőivel!

box_hills.png

A HDR kiemelt támogatója a Hill's.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyakemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4012785684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása