2017. augusztus 31. 15:31 - HDR Team

A vadon kapujában, avagy az utolsó tanácsok verseny előtt

cc_img_0207.jpg

Én is nehezen hiszem el, de eljött az idő. Megrendezésre kerül, tudomásunk szerint elsőként kis bolygónkon, egy olyan kutyás akadálypályás futóverseny, amilyenbe még senki nem vágott bele. 12 km 22 akadály, egy cseppet sem könnyű terepen, de a terepről kicsit később.

Szóval, még senki nem volt olyan bátor, hogy bele merjen vágni. És ez itt most nem önfényezés, mert nem a HDR Team-ről beszélek, hogy senki nem volt olyan tökös, egyesek szerint őrült, hogy kitaláljon, és meg merjen rendezni egy ilyen versenyt. Nem, most rólatok beszélek, rólatok, akik odaálltok egy olyan verseny rajtvonalához, amilyen még nem volt. Rólatok, akik bele mernek menni az ismeretlen vadonba. Mert elképzelésetek, sejtésetek van ugyan, hiszen sokan közületek megjárták a Base lankáit és sivatagját, és talán tudjátok, ha azt mondom, hogy bevadulunk és magasabbra kerül a léc, be is tartom, nem üres szavak. Elmondani nem tudom milyen felemelő és megható érzés, hogy nem csak azt hiszitek el, hogy verítéket és könnyeket kaptok, hanem azt is, hogy olyan élményt, olyan örömöt és büszkeséget a célban, amilyenben még nem volt részetek! Köszönöm, köszönjük a bizalmat! Ennek ellenére azt mondom az ismeretlenbe vágtok bele, mert az elképzelés és a fantáziálás egy dolog, a tapasztalás és a tények ismerete pedig nagyon más. Ti vagytok a bátrak, mind az 552 páros kivétel nélkül, akik végig mentek majd egy olyan úton, ahol még senki előttetek. Erről beugrott egy ős régi Republic dal: „Pionyírok előre bátran!”

Tisztázzuk, hol is vagyunk, avagy ez az OCR világa!

Szükségesnek tartom tisztázni és a helyére tenni fogalmakat, csak, hogy mindenki tudja, milyen univerzumba tévedt. A HDR egy OCR verseny, ez az alaptétel. Azok közül is az extrémebb fajtából. Jó igazad van, jogos. Mi a búbánatos ménkű az az OCR? Szép magyar nevén Obstacle Course Race vagy Racing rövidítése, vagyis Akadálypályás Verseny. Az OCR-nek nem feltétele, hogy terepen legyen, de nagyrészt, általában terepen van. A „Minden bogár rovar, de nem minden…” tipikus esete. Attól, hogy nem terep még lehet OCR, és attól, hogy terep nem biztos, hogy OCR. Szóval a lényeg a TEREP szón van esetünkben, a HDR egy TOCR! Vagyis, hogy még külföldiül káromkodjunk kicsit: Trail Obstacle Course Race vagyis magyarul Terep Akadálypályás Verseny! Nem a rekortán, nem a sima beton, nem a vegytiszta konditerem futószőnyege, ahol maximum arra kell figyelned, hogy hány fokra van állítva a légkondi… Érted miről beszélek ugye? Ez a természet! Ahogy a földanya összehozta, mi némileg módosítunk rajta, de attól még… ez a természet! A maga emelkedőivel, lejtőivel, növényeivel, flórával és faunával. Ez a kiindulási alap, innen megyünk tovább!

Akkor hajrá!

Így túl a bevezetőn, áthaladva a rajtvonalon csapjunk bele, és nézzük az utolsó tanácsokat…

Idáig jutottam az írásban, amikor tegnap délután futottam a már kijelölt pályán… Ennek eredményeképpen az írás címe majdnem ez lett: „Hogyan és mennyit fog csuklani Tibor és András anyukája...”

Szóval, a Wild érzés garantált! Sikerült azt a hangulatot belerakni a pályába, amit szerettem volna. Így tapasztalatokkal a lábamban, most már tényleg jöjjenek a tanácsok. És nem az, hogy kezdj el edzeni… ahhoz egy kicsit már késő van…

Figyelj, figyelj és figyelj!

Itt nem csak az fog dönteni milyen a futótechnikád vagy milyen a kondid. Jó, tagadhatatlan, hogy mindkettő előny lesz, de ez a verseny fejben fog eldőlni! A Te fejedben, mert a hited és az akaratod fog előre vinni! Felejtsd el a „Nem bírom! Nem fogom bírni! Jaj, ez nehéz, mingyá megdöglöm, feladom!” gondolatokat! Önként jöttél ide, tudtad, hogy ez nem a puhányok játszótere! Hát, ne legyél az fejben sem! Küzdj, akard, csináld! De a fej alatt nem csak ezeket értem. Benne lesz, hogy mennyire figyelsz oda. Sok-sok dologra kell majd figyelned. Próbálom fontossági sorrendben.

A kutyádra: Együtt vagytok, ő a társad! Figyelemmel kell kísérned az állapotát, mit bír és mennyire. Ha kell, pihenjetek! Semmilyen győzelem, érem, nyeremény, nem ér annyit, hogy túl hajtsd! Érte Te tartozol felelősséggel! Minden nem vizes, ismétlem nem vizes akadály egyben kutyafrissítő pont is, amely kb. 1 km-nél távolabb van a céltól vagy a rajttól! Hangsúlyozom: kutya! Nem ember! Őt itt itatótál és víz várja. De tudod, az idő megy, az időmérés nem áll le! Ezek az akadálynál kihelyezett pontok, vészhelyzetre vannak!

Itt egy kis kitérő. Sem az akadályoknál sem a fesztivál területen kitett fém itatótálak nem képezik a befutó csomagod részét! Vagyis ne vidd haza! Sajnos, a Base után a tálak fele eltűnt... No comment. Hogy miért ne? Nem csak azért, mert pótolni kell, az egy dolog. De aki csak a hűlt helyét találja, miből és hogyan itatja a kutyáját, amikor mi abban a hitben élünk, hogy az ott van, és várja a szomjas kutyusokat? Akinek nem inge, nem veszi magára. Akkor ezt megbeszéltük...

Lesz egy állat-egészségügyi pont a pályán, itt kérhetsz egy gyors vizsgálatot és segítséget! Az itt lévő szakembereknek joga lesz kivenni Titeket a versenyből a kutya érdekében! Bocsánat, tudod ismét az ing és a tulajdonos esete: de akinek a verseny és az adrenalin hevében nem lesz kapacitása felelősen gondolkodni, a hozzáértő megteszi helyette! Az állat eü pontot a Murmuczok Állatkórház biztosítja. Az itt kapott utasítást be kell tartanod!

És lesz, ahol bizony neki kell figyelnie rád, jobban, mint ahogyan alapból teszi. Ezek a lejtők, az emelkedők és környékük…

A többi versenyzőre: A pályán nem egyedül vagy! Több kutya, több ember! Figyelj! Lesz, ahol beszűkül a pálya, engedd el a gyorsabbat! Ha gyorsabb vagy, ne öklelj fel senkit! Szólj, hogy jössz „Utat!” vagy „Pálya!” kiabálással! Senkinek nincs hátul szeme! Nem toleráljuk az „Én vagyok egyedül a világon, nem figyelek a másikra, szarok rátok!” stílusú hozzáállást. Tehát mindkét szélsőséget kerüld! Tolerancia, odafigyelés, Fair play!

A pályára: Tudnod kell, hogy minden, ami a pályán van, szándékos. Azért alakítottuk olyanná, vagy adott esetben hagytuk úgy a természetet, mert ez a Wild! Ilyennek szerettük volna a pályát. Lesz, olyan szakasz, ahol találkozol majd földanya alkotásaival, ne ijedj meg, igen, az valóban a pálya! Emlékszel mit írtam az elején? Úttörő vagy! Hát, törd! Van erre az angolban egy remek szó, ami jobban kifejezi, amit mondani szeretnék, és nem is vetül rá az úttörő-kisdobos retro hangulat: pathfinder. Pathfinder páros vagytok, a vadonban! Hajrá!

A pálya piros fehér szalaggal van jelölve, ha sokáig nem látsz, ne aggódj, csak menj tovább, ha el kell kanyarodni, tudni fogod! Használd a józan paraszti eszed, és nyisd ki a kicsi szemed! Találkozol olyan szakasszal, ahol látszatra nincs megoldás, szívás van, a kutyának is. De csak látszatra, megoldás mindig van, hogy jobban „éljétek” túl az a szakaszt! Találd meg, és nem lesz szívás a kutyának. Neked igen, nagyobb, neki nem. Ez is része a megoldandó feladatoknak, akadály, csak rejtettebb, mint egy vizesárok.

Pár szakaszra, nem akadályra, vonatkozó fantázianév, amit az építőcsapat munka közben alkotott, én még hozzá tettem a futás után: „Az Árnyak birodalma”, „Ha forró a talaj a lábad alatt…,” „Sivatagi show”, „Na, ne! Megint fel?”, „Szerencse patkó”, „Kéz a kézben virágos réten”, „Túl a csúcson”, „Az unalom szigete”, "A Sárkány farka" Beszédes nevek, igaz? Figyelj, nézz a lábad elé, legyél kreatív, és nem lesz gond!

Magadra: Igen, magadra is kell figyelned. Ne várd meg, amíg szomjas leszel! Igyál, hidratálj! A pályán két emberfrissítő pont lesz. De tanácsoljuk: vigyél magaddal vizet! A frissítő pontoknál kuka is lesz. Ne szemetelj! A futamod előtt vidd el pisi-kaki körre a kutyádat, alapdolog verseny előtt! Ha mégis a pályán szeretné a társad kirakni kulabácsit, vidd le őt a pályáról! A szélén elfér, bedolgozza a természet, de ha a pályára kerül… Ugye, te sem szeretnél bele lépni egybe, ha valaki előtted követi el ezt a hibát?

Kérhetsz, és kérj is segítséget, ha szükségét érzed! Mentőcsapat áll készen rutinos szakápolókkal, ha bármi gond lenne. Ha olyan szakaszon adódik gond, ahol nincs segítőnk keresd a legközelebbit vagy kérj meg egy másik futót, hogy szóljon. Terveink szerint nem kell sokat menni, hogy bele fuss egy sivatagi pólós HDR Staff mosolygós arcba.

Azért pár dolog még van…

Én kérek elnézést annak az idiótának a nevében aki, a városi legenda szerint haszonnövénynek behozta az első tő parlagfüvet az országba. Igen, tombol az allergiaszezon, ez is tapasztalás a megbolondult időjárás mellett, hogy jövőre a Base biztosan előbb lesz, a Wild később… szóval…

Az előrejelzések szerint a verseny idején várhatóan magas lesz az allergiát kiváltó pollenkoncentráció a térségben. A pályát a lehetőségeinkhez mérten, legjobb tudásunk szerint igyekszünk megtisztítani az allergén növényektől. Ugyanakkor a pályát szegélyező, azt körülvevő terület nagyon nagy, ráadásul nincs is a birtokunkban, így teljes megtisztítását a verseny előkészítése során a legjobb szándékunk ellenére sem tudjuk garantálni. Ezért kérjük, hogy az allergiás versenyzők és látogatók állapotuknak megfelelően készüljenek: védekezzenek az allergia tünetei ellen az orvosuk által előírt, megszokott módon.

És igen az időjárás… Kipukkantottuk az ózonpajzsot, és egyéb nyalánkságokat csináltunk kis bolygónkkal, szóval szomorúan kellett tapasztalnunk, hogy kukába a megszokott statisztikákkal. Bármikor lehet bármilyen idő. Az időjárás-előrejelzés szerint szeptember 2-án felhős idő várható erős széllel, záporokkal. A napi maximum hőmérsékletet 26°C fokra jósolják, a minimum hőmérséklet 16°C fok körül várható. Erős hidegfronti hatás lesz.

Vagyis mindenre készüljetek! Legyen nálatok napvédő krém, fejfedő a napszúrás ellen, fürdőruha, a beachet mi biztosítjuk, de hozzatok esőkabátot és gumicsizmát is, ha esne, széldzsekit a szél miatt, polárt, hótaposót… Szóval, Szia Föld! Rétegesen öltözzetek, hiszen a reggeli-esti órákban már hűvös lesz, és hozzatok váltóruhát, hogy a vizes akadályok után legyen mibe átöltözni. Na, jó egy pólót azért adunk... Mi a pálya tervezése-építésekor melegre készültünk, ha hideg lesz, az pech, fázni fogunk…de hát a Vadon már csak ilyen.

Remélem, ez a kis írás segítséget nyújt ahhoz, hogy elmondhasd, pár év múlva: „Én ott voltam négylábú társammal az első Wildon, egyike voltam a pathfinder „őrülteknek”, és büszke vagyok rá!

Hát, akkor kalandra fel, vár a Vadon… „Pionyírok, előre bátran!”

Tisztelettel A Vadon megálmodója: Púza András 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyakemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6712794306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása