2017. október 12. 10:28 - HDR Team

Wild után, jövő előtt…

imgl8353.jpg

A Wild-on is gyengéden

Képtelen vagyok ezt az írást mással kezdeni, mint a köszönetnyilvánítással, mert megcsináltuk! Ahogy a befutó pólónk hátulján is van: We did it! Igaz, a póló tervezésekor rád és a kutyádra gondoltunk, de ez esetben is helytálló a mi. Mert mindenhez több ember kell, ahogy Minarik Ede a mosodás, A régi idők focija c. filmben mondta: „Kell egy csapat!”. A HDR-nek bizony van egy ilyen csapata! Most azt hiszed, a szervezőcsapatról beszélek. Róluk is, de nem csak róluk. 

Mert mit értek volna a szervezők, ha nem vagytok Ti, akik rajthoz álltok? Ha nem vagytok Ti, a követőink, a lelkes versenyzők, szurkolók? Ha nincsenek a támogatóink, partnereink, akik szívvel-lélekkel álltak a HDR mellé? Amikor azt mondom, mi megcsináltuk, mindenkit beleértek, aki aznap 2017. szeptember 3-án jelen volt Piliscséven, akár testben, akár lélekben. Muszáj hangsúlyoznom, hogy személy szerint én és a HDR is nagyon sok segítséget kap olyanoktól is, akik nem tudtak eljönni aznap, mégis segítették annak a napnak a sikerét, és segítik a jövőbeli fejlődést is! Amikor azt mondom, azt a napot egy csapat hozta össze, több száz emberről beszélek! És bizony ez a sok ember együtt történelmet írt! Nincs arról tudomásom, hogy valaha kék kis bolygónkon rendeztek volna ilyen versenyt! 12 km, 22 akadály.

palyarajz_nevekkel.jpg

Ez volt a "vadon". Az első HDR Wild pályarajza

A folytatás pedig csak a gratulációé lehet, hiszen nem volt könnyű teljesítmény lefutni ezt a pályát. Bátorság és akarat kellett hozzá. Bátorság, hiszen egy teljesen ismeretlen feladatba vágtatok bele, mint úttörők, és akarat, mert voltak pontok a pályán, amikor csak az vitt előre. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a táv mindenkinek mást jelent. Abba gondolj bele, lehet, hogy számodra is voltak nehéz pillanatok – legalábbis remélem –, de nem „haltál” bele, és már a Brutal kihívását szeretnéd teljesíteni, valaki másnak pedig ez volt élete legnagyobb győzelme önmaga felett! A mérce mindig önmagunk, saját gyengéinket, korlátainkat kell meghaladni. Erről is szól a HDR világa.

dsc_0264.jpg

Segíts, ha kell!

Akkor jöjjenek a kulisszatitkok

Azért egy bocsánatkéréssel is tartozom, már azoktól, akik várták ezt az írást. Kb. 1 hónapot késett. Előbb szerettem volna megírni, de elsodort az élet, többek között a lengyel verseny. Na, de így legalább az ottani tapasztalatokról is ejthetek majd szót. De egyelőre vissza a vadonhoz.

Pár szó a pályáról. Talán nem árulok el titkot, ha azt mondom melegre készültünk. Úgy döntöttünk nem hagyjuk, hogy az időjárás magasról tojva a sok éves statisztikára megtréfáljon minket, éppen azért volt még tartalékban pár dolog, amit be sem vetettünk, mert szerencsére nem volt rá szükség. Így is kaptunk vicces megjegyzéseket, hogy mire megszáradt volna a cipő, ismét vizes lett, meg volt, aki még néha fázott is. Köszönjük, igyekeztünk.

Sok pozitív visszajelzést, elismerést, dicséretet kaptunk, amit nagyon köszönök az egész csapat nevében. Ugyanakkor látom, hogy még mindig van mit javítani, finom hangolni a rendszeren.

Találkoztatok pár új akadállyal is. A HDR pályán minden akadálynak megvan a maga kis története, honnan jött az ötlet, mi adta az ihletet. De az ötlet még kevés. Utána tudatos tervező munka következik. Van egy célunk vele: hatást szeretnénk kiváltani. Ezt összességében az egész pályára kell érteni, mind a nyomvonalra, mind az akadályok közötti távolság elosztásra, emelkedőkre, lejtőkre. Semmi nem véletlen. Ha a hatás éppen anyukám emlegetése, aki szegény végig csuklotta azt a napot is, mint minden HDR versenyt, nem baj. Hiszen a célban az arcok arról tanúskodtak megérte megszervezni ezt a versenyt is.

img_0097_2.jpg

Nem is volt nehéz igaz? 

Volt egy közönségkedvenc új akadály, erről szeretnék pár személyes szót ejteni, elmesélni a történetét. Többen emlegettétek a bizonyos 14. akadályt, ami az Xtrain Juhász „O-POS” Attila kedvence nevet viselte, és viseli majd a jövőben is. Úgy gondolom, ez az állomás sok mindenkiben nyomott hagyott. A lényege az volt, hogy fel kellett venni egy edzésre szolgáló súlymellényt, azzal átmászni egy teherautó platón, kicsit kúszni, majd vissza. A figyelmes szemlélő észrevette a hasonlóságot a katonai repeszálló mellény és az akadálynál használt mellény között. Ami versenyzőkön volt egy edző súlymellény, melyet az Xtrain márka biztosított számunkra. De a súlya többé kevésbé megegyezett azzal, amit Afganisztánban viseltünk. Az ihletet az ottani munka adta, repeszálló mellényben éltünk, dolgoztunk és másztunk fel megszámlálhatatlan sok teherautóra bajtársaimmal együtt, többek között Attilával, akiről elneveztem, és persze Ronin kutyámmal.

dscf0520.JPG

A "múzsa csókja" 50 fokban. 

Gondolom, nem kell részletezni milyen vidám móka 45-50 fokban 8-10 órát tölteni egy ilyen katonai mellényben, teherautó platókra mászkálni tűzszerész munkát végezve, ezért Attila kedvence… Imádta, az ilyet csak imádni lehet. Ahogy imádta volna a HDR-t is. Igazi csupa szív kutyás ember volt, kiváló barát, mentor és bajtárs. Sokat köszönhetek neki is, hogy azzá lettem, aki ma vagyok. Az akadály Juhász „O-POS” Attilának és rajta keresztül az összes hősi halottnak is kíván emléket állítani, akik már nem lehetnek velünk. Szegényebb nélkülük a világ…

A jövő tervei

Mindig is cél volt, hogy a HDR változatos legyen. Dolgozunk azon, hogy ne legyen unalmas annak sem, aki már az ikszedik versenyét futja. Igyekszünk mind a pályát, mind az akadályokat úgy kialakítani, hogy minden egyes verseny új élményt adjon. Erre többek között az is lehetőséget fog nyújtani, hogy terveink szerint a szomszédos országokban is lesznek futamok, így egy kis utazással, egy hétvégi kirándulással összekötve új pályákon futhattok. Ugyanúgy, ahogy Lengyelország esetében is. Külön tisztelet és köszönet annak a több, mint 30 honfitársunknak, akik képesek voltak több száz kilométert autózni egy HDR versenyért! Azért, hogy ráadásul az időjárás is próbára tegye őket, és persze minket szervezőket és építőket is. Akik rajthoz álltak az első külföldi versenyünkön olyan élmény részesei lehettek, amit garantáltan nem felejtenek el. Mi pedig nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, amiket itthon és más terepeken is hasznosítani fogunk majd. Többek között egy speciális sáros futam ötlete született meg bennem… Sár Dog Race vagy Mud Dog Race néven. De ez még a jövő zenéje... Azt mindenképpen tudjuk már, hogy lehet 10 fokban, zuhogó esőben versenyt rendezni, legfeljebb kicsit több gáz fogy a melegítő radiátorokban. Nyugi, 10 fokban nem tervezünk saras versenyt! Nehéz olyan embert találni, aki nálam jobban utálja a hideget.

Minden verseny után leszűrjük a tapasztalatokat, kielemezzük, mit kell másképpen csinálni a következőn, hogy még jobb legyen. Ilyen szempontból a Wild is nagyon jó tapasztalatokkal szolgált. Olyan jelenségekkel szembesültem, szembesültünk, amelyekre mindenképpen rendszerszintű választ kell adnunk.

_dsc6278.jpg

A juti fali csodákra képes

A változások

Fontos lépés lesz a versenyszabályzat több pontjának újragondolása. Külön megtisztelő számomra, hogy ebben a szakmai munkában, mely a HDR még jobbá tételét tűzte ki célul, általam nagyra becsült sportkutyás szakemberek vesznek részt, látnak el tanácsaikkal. Mivel mindannyian más területről jönnek, lefedve a teljes kutyás sport palettát, így más-más szemmel tudják nézni a versenyünket.

Jövőre a szabályok még hatékonyabb kommunikációja is fontos feladat. A célunk az, hogy a nevezésnél elfogadott versenyszabályzatot mindenki el is olvassa, és a benne foglaltakat betartsa. Meg kell értenie minden versenyzőnknek, hogy bizony szép dolog a versenyszellem, én is imádom, amikor hajt az adrenalin, de ugyanakkor a másodpercek hajszolása nem írhat felül szabályokat. A józan észnél kell maradni, megfelelő döntéseket hozni, tiszta fejjel nem versenygőzösen cselekedni. A felvilágosításban, az ismeretterjesztésben hiszek. Abban, hogy ha megfelelően állunk a másikhoz, nem ítélkezően, hanem segítőkészen, az előidézi a megfelelő viselkedést és hozzáállást. Vagyis a szép szóban hiszek, nem a büntetésben. Ugyanakkor vannak viselkedési formák, amiket nem tolerálunk a pályán, és ha szükséges szankcionálni fogjuk őket. De ugye nem lesz szükséges? Biztosan nem. Hiszen a módosított versenyszabályzat egyértelműen kitér majd ezekre, azt pedig csak be kell tartani, a józan eszünket használni, ennyi lesz a titok.

dsc_0021.jpg

Négy lábé az elsőbbség 

Elindult a HDR-partner kutyaiskola programunk, amelyhez már több iskola csatlakozott országszerte, vagy fejezte ki érdeklődését a program iránt. Célja, hogy a HDR versenyein megfelelően felkészült versenyzők és kutyáik álljanak rajthoz, ezzel emelve a futam teljesítésének élményét. Valamint a program népszerűsíteni kívánja magát a kutyaiskola intézményét, ezzel hozzájárulva a hazai kutyatartási kultúra fejelődéséhez. Ugyanakkor továbbra is tartjuk, hogy a HDR teljesítéséhez nem szükséges speciális felkészültség, a tanfolyamok pluszt kívánnak adni mind a kutya, mind a gazdája örömére. Olyan tudást lehet majd elsajátítani, mely pozitívan hat a hétköznapi életre, nem csak a HDR pályán hasznosítható ismeretekkel fogtok gazdagodni. A kiképzők, akik vezetik a tanfolyamokat, maguk is HDR-t teljesített versenyzők, az akadályoknál találkozhattok majd velük pályabíróként is. A partner kutyaiskolák listája és elérhetősége a honlapunkon lesz majd megtalálható. Fontos elem, hogy csak ők lesznek jogosultak a HDR-partner név használatára. Velük állunk szakmai kapcsolatban.

Természetesen a HDR Falka rendszer, mint baráti, együtt edző közösség továbbra is megmarad és fejlődik, de lesznek átfedések, hiszen több kiképző szakember, kutyasuli közösség alapított városában Falkát. A kettő viszont nem összekeverendő. Míg az egyik hivatalos jogi keretek között működő tanfolyam, felkészítési rendszer, addig a másik a HDR-t kedvelők baráti közössége.

A felkészítő tanfolyamok indulásához még egy kis türelmet kérünk, folyik a munka a háttérben, a következő versenyünk előtt biztosan részt tudsz majd venni egyen, reméljük, a lakhelyed közelében.

Úgy gondolom megérett az idő arra is, hogy beinduljon a HDR-önkéntes rendszer. Egy valóban vonzó rendszert szeretnék, olyat, amiben mindenki örömét leli, ad és kap is, dolgozunk rajta, hamarosan jönnek a részletek, türelmet kérünk.

dsc_0110.jpg

"Gazdi, gyere már, meddig várjak még?" 

A következő verseny idő pontja pedig…

Tudom-tudom, ez az, amit már sokan szeretnétek tudni. Én is. De erre még várnunk kell egy kicsit. Sajnos a HDR helyzete nem egyszerű ebből a szempontból sem. Sok mindent kell figyelembe venni a dátumok kijelölése előtt. Az biztos, hogy idén nem adunk esélyt a hőségnek, a Base-t hamarabb szeretném megtartani, mint ahogyan az idén volt, a Wild-ot pedig később. Tehát április és május között valamikor 6 km és 16 akadály, szeptember-október környékén pedig 12 km és 22 akadály vár rátok. Jó hír talán, hogy folynak a tárgyalások környékbeli országokkal, így ha lemaradsz valamelyik hazai versenyről, reményeink szerint találsz majd futamot, ahol el tudtok indulni. Természetesen igyekszünk mihamarabb kijelölni a pontos dátumokat, hogy ti is tudjátok tervezni a saját versenynaptáratokat.

Röviden összefoglalva a lényeget: igyekszünk fejlődni, fejleszteni, hogy a HDR még nagyobb élmény legyen. Addig is edzésre fel, mert a pályák könnyebbek nem lesznek jövőre sem, sőt… mi pedig dolgozunk, hogy nektek minél nehezebb legyen beérni a célba, hiszen meg kell szenvedni azért a három számért! Tudjátok: Hat, kettő, egy…

András

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyakemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9312956205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása